Haten Thais Farangs?

Laatst bijgewerkt op: december 13th, 2018 | in Leven

Een paar dagen geleden had ik mijn lunchpauze in Santa Fe Steakhouse op de 6e verdieping van Central Rama 9 in Bangkok. Er zijn niet al te veel buitenlanders in dit gebied slechts twee MRT-stations van Asoke. Toen ik in het restaurant twee medewerkers werden kort kennis te hebben genomen van mij, dan kijken in een andere richting. Het was al 13:30 zodat slechts twee van de ongeveer 15 tafels genomen. Niemand was erg druk.

Ik koos voor een tafel te gaan zitten en kozen voor iets te eten van het menu. Toen ik opkeek om de bestelling krijg ik zag hoe twee van de obers, zowel in hun vroege jaren twintig, keken elkaar aan en de man met zijn hoofd knikkend als om te zeggen “jullie gaan en krijgen de bestelling”. Het meisje schudde haar hoofd en wees met haar vinger naar hem. De man kwam uiteindelijk tot mijn tafel zonder iets meer dan het herhalen van mijn bestelling te zeggen.

Het is niet dat ik ben gevraagd voor een speciale behandeling of aandacht als een Farang maar gewoon gerespecteerd worden net als alle andere Thaise klant. De manier waarop het moet in het restaurant zijn gegaan is dat men het personeel begroet me met een “Sawadee Ka” en wai bij de deur, een ander neemt me mee naar een tafel en geeft me het menu en dan moet niemand bang om mijn bestelling . Waarom werken ze in een restaurant als ze dezelfde soort van respect en een goede dienstverlening niet ongeacht of Kon Thai of Kon Farang kan geven aan al hun vlagen?

Dit is niet alleen een eenmalige ervaring, het gebeurt regelmatig wanneer ik ga uit eten in een gebied dat niet veel buitenlanders heeft. Overal in de wereld, maar vooral in Thailand als u een dienst als het gaan naar een restaurant mensen worden verondersteld u zich welkom voelen en genieten van uw tijd. Maar als een Farang, ik heb vaak het gevoel dat ze proberen om zo snel mogelijk te gaan met mij, het ontvangen van het geld en dan omgaan met de volgende klant die hopelijk Thai. Ook andere Aziatische nationaliteiten, zoals Japans, Chinees of Koreaans lijken meer respect van Thais dan Farangs ontvangen.

Dit roept de vraag op: Haten Thaise Mensen Farangs?

Het is misschien een beetje overdreven om dit soort vraag te stellen door gewoon te herinneren mijn slechte ervaringen in restaurants, maar er zijn zo veel andere situaties. Net als vanochtend gebeurde opnieuw toen ik wachtte op de motorfiets taxi om me naar het MRT-station van mijn appartement en toen zag ik deze driver dat werkzaam is op ons appartement en is niet de bedoeling om eventuele andere passagiers nog wel stoppen voor een aantal middelbare leeftijd zakelijke dame op de straat en toen hij zag dat ik naar hem keek hij gaf me een glimlach en zei dat de volgende bestuurder was net om de hoek. Dit zou nooit gebeuren met Thaise mensen.

Haten Thais Farangs

Of neem de situaties waarin Thais ons gewoon negeren. Dat is echt raar, omdat ze meestal willen letterlijk staren ons en dan als je eenmaal je hoofd draaien in de richting waarin ze pretenderen bezig te zijn, proberen om elke oogcontact vermijden. Dan vaak wanneer je een aanpak te maken en probeer ze iets wat ze beginnen te lachen, een stap terug en vaak om te vragen vragen hun vriend om hulp te sorteren op de situatie.

En nog een. Tijdens het wandelen rond de stad en je ziet Hi-So meisjes (of meisjes die doen alsof) maken ze vaak een gezicht als ze het gevoel zeer geïrriteerd of zelfs beledigd door je durft te kijken naar hen. Nogmaals heel vreemd want normaal gesproken zullen ze herkennen en waarnemen je voor het eerst met hun adelaar ogen, maar zodra je dichter ze proberen om je het gevoel minor maakt niet uit of je een Chang bier shirt te dragen of een maatpak.

Dus nogmaals, Thaise mensen echt Farangs haten? Ik dacht echt over dit veel wanneer ik tegenkwam deze situaties voor het eerst (en vervolgens herhaaldelijk), maar hoe langer ik hier gewoond hoe meer ik besefte dat Thaise mensen gewoon bang zijn, zelfs bang zijn van iets dat ze niet kennen of bekend mee zijn en nu ik weet zeker dat is de belangrijkste reden waarom ze soms proberen te voorkomen dat het omgaan met ons op of kijk op ons alsof we spoken (die de meerderheid van de Thaise mensen zijn erg bang voor).

Goed voorbeeld: Gisteren had ik het ontbijt in het Tops Food Court en de meeste tafels leeg waren. Een groep van drie Thaise meisjes in hun midden twintig waren ongeveer om te gaan zitten op de tafel tegenover mij als een van hen zei: “nâa-glua” en ze ging in plaats daarvan naar een andere tafel. Nâa-glua (น่ากลัว) betekent beangstigend of angstig en natuurlijk het meisje niet van uitgaan dat ik haar Thaise kan begrijpen. Mijn uiterlijk met koffie en een croissant, gekleed in het kantoor van kleren en geschoren die ochtend was alles, maar niet beangstigend.

Ik keek naar de meisjes op hun tafel en toen ze keek me gaf ik haar een glimlach die ze terug en ik weet zeker dat als ik ging naar hen om gedag te zeggen zou ik erin geslaagd om haar Facebook-contact in minder dan vijf minuten te krijgen. Er is altijd “ijs” tussen de Thaise mensen en Farangs, maar meestal is het erg dun en duurt slechts een kleine inspanning te breken.

Een belangrijke reden waarom de Thaise mensen zijn schuw en vaak zelfs bang als ze een Farang zien daarnaast kijken we zo verschillend is omdat de Engelse vaardigheden van veel mensen simpelweg slecht zijn en ze zijn bang dat ze niet normaal kunnen spreken. Ik geloof zelfs dat gaat zo ver als ze bang zijn te verliezen hun gezicht, omdat ze denken dat de Farang zal boos of maak plezier van als ze niet in staat zijn in de reële Engels te communiceren.

Er zijn heel wat andere redenen waarom Thaise mensen denken Farangs zijn raar en worden daarom vaak bang voor hen. Ik schreef een apart artikel over dit en je kunt het lezen hier.

Bent u het eens dat de Thaise mensen zijn eerder bang dan echt een hekel aan Farangs? Zou het leuk vinden om uw gedachten in de commentaren te horen.